Thursday, 11 October 2012

Lemak oh Lemak

Beberapa dekad lepas, lemak makanan menjadi punca  masalah kegemukan dan penyakit. Pakar pemakanan menyarankan menggantikan lemak dalam diet kepada karbohidrat. Tahun berikutnya, kegemukan dan kencing manis menjadi epidemik. Ketika ini, lemak bukan lagu musuh--bahkan menjadi keperluan bagi kesihatan, selagi mana kita memilih jenis lemak yang betul. Jadi adalah penting untuk mengawal pengambilan lemak bagi penjagaan berat badan dan pencegahan penyakit kronik.

Fungsi Lemak
Lemak adalah nutrien penting yang diperlukan bagi banyak fungsi tubuh. Otak kita mempunyai 60 peratus lemak, dan lemak sangat diperlukan bagi ingatan, pembelajaran, pembesaran otak bayi sepanjang kehamilan. Lemak melindungi saraf, membantu denyutan jantung normal, memelihara proses paru-paru serta menjadi kusyen kepada organ dalaman manusia. Lemak lambat dicerna, menyediakan sumber tenaga dan memberi rasa kenyang yang berpanjangan. Lemak juga membantu penyerapan vitamin A,D,E dan K.

Pemilihan Lemak
Media dan polisi pemakanan sering melabelkan sebahagian lemak dan minyak sebagai 'jahat' atau 'tidak sihat' dan sebahagian lain sebaliknya. Pada hemat saya, tiada makanan yang baik mahupun jahat melainkan ia bukan makanan tetapi racun. Jika dikatakan lemak tepu dan lemak trans jahat,lemak ini masih diperlukan bagi fungsi tubuh. Begitu juga dengan kolestrol, sehinggakan ramai yang dimomok-momokkan betapa dahsyatnya kolestrol. Apa yang penting ialah bukan sekadar jenis lemak tetapi kita perlu tahu berapa banyak yang tubuh kita perlukan. Maka, lemak sendiri tidak jahat tetapi nafsu dan ketidakpedulian akan kuantiti lemak yang diambil menjadi musuh utama!

Hadkan pengambilan Lemak tepu dan trans dalam mentega, daging merah, produk tenusu, santan dan minyak kelapa sawit. Berdasarkan kajian, pengambilan berlebihan akan menyebabkan sumbatan pada salur darah dan membawa kepada penyakit jantung. Makanan yang selalunya mengandungi lemak ini ialah cip, kraker, marjerin, donat, ayam goreng, kentang goreng, kek, biskut dan banyak lagi.Pilih lemak monotak tepu dan poli tak tepu dari minyak kanola, kekacang, mentega kacang, biji-bijian, zaitun, avokado dan ikan laut dalam seperti salmon, kembung, sardin, tuna, hering dan sebagainya. Pengambilan lemak ini mengurangkan keradangan dan pembekuan darah, menurunkan paras LDL kolestrol, meningkatkan paras HDL kolestrol, mengurangkan sumbatan lemak di salur darah dan membaiki ritma denyutan jantung.

Saranan
Kira-kira 25-30 peratus kalori dari diet adalah dari sumber lemak. Hadkan lemak tepu kepada kurang dari 7 peratus dan lemak trans kurang dari 1 peratus. Ini bermakna, jika pengambilan kalori sebanyak 2000kcal sehari, makan tidak lebih dari 16g lemak tepu dan 2g lemak trans.

1 comment:

  1. Salam, nk bg cdangan..ape kate pihak cik buat info tntang pemakanan yg betul dn mknn yg perlu di elakkn serta di kawal untk pesakit diabetes, hyperlipid dn hypertension..dn juga boleh letak info sdkit tntg pesakit buah pinggang,,terima kasih dn hrap boleh d pertimbangkan..:)

    ReplyDelete