Tetapi, satu kajian memberi perhatian tentang kaitan pengambilan supplemen kalsium dan kesan sampingan penyakit jantung.
Kajian Dr. Mark Bolland dari Universiti Auckland, New zealand menemukan kaitan di antara supplemen kalsium (sekurang-kurangnya 500mg) meningkatkan risiko serangan jantung sebanyak 30%. Antara mekanisma penyebab yang mungkin terlibat ialah peningkatan kelikatan darah dan penurunan fleksibiliti salur darah akibat pemendapan kalsium di dinding arteri. Kajian beliau yang lain melibatkan wanita menopos juga memberi bukti signifikan perkaitan risiko kardiovaskular.
Memandangkan kajian menyeluruh diperlukan untuk meyakinkan pengguna dalam isu ini. Adalah lebih elok untuk kita kembali kepada asas. Kebanyakan kita mengambil supplemen kalsium kerana khuatir akan kecukupan pengambilan kalsium harian kita. Kajian membuktikan pengambilan kalsium secukupnya melalui diet mampu mengelakkan risiko penyakit jantung. Jadi, asasnya ialah pengambilan kalsium dari makanan atau minuman perlu mencukupi dan seterusnya kita tidak perlu mengambil supplemen.
sebagai contoh, jika anda mahu mencapai keperluan kalsium 1000mg sehari dan anda ambil 3 hidangan susu atau soya, anda sudah hampir dengan sasaran keperluan. contohnya:
Susu (1 cawan, 8 oz) :300 mg kalsium ---> pilih susu rendah lemak tinggi kalsium.
Yogurt rendah lemak (1 cawan, 8 oz) : 400 mg kalsium
Keju (1 oz cheddar atau mozarella) : 200 mg
Susu soya diperkaya kalsium (1 cawan, 8 oz) : 400 mg
contoh di atas ialah dari sumber susu dan tenusu. Anda digalakkan untuk mendapatkan sumber kalsium dari sumber lain:
Sayur-sayuran | Jantung Pisang (1/4 biji) : 56 mg kubis (1 cawan) : 59 mg Brokoli (1 cawan): 180 mg Bayam dimasak (1 cup): 240 mg |
Buah-buahan | Buah-buahan kering (1 cawan): 300 mg jus oren diperkaya kalsium (1 cup [8 oz]): 400 mg Jambu batu tanpa biji (1/2 biji): 50 mg Limau manis (1 biji): 58 mg Nangka(4 ulas tanpa biji) : 76 mg |
kekacang | Biji bijan (1 oz): 280 mg kacang almond (1 oz): 80 mg kacang dhal mentah (1/4 cawan) : 62 mg kacang panggang (3/4 cawan) : 67 mg |
ikan | Kembung (3 oz): 250 mg Sardin (3 oz): 370 mg |
lain-lain | Tau fu fah tanpa gula (1 bekas) : 243 mg Tau hoo (2/3 silinder) : 131 mg Tau kua (1 keping) : 105 mg |
Kesimpulannya:
1) untuk kesihatan tulang, pengambilan supplemen kalsium bersama vitamin D (1000 IU) digalakkan. Tetapi pastikan bersama vitamin D.
2) Lebih digalakkan untuk mempertingkatkan pengambilan kalsium melalui pemakanan harian dan bukan dari supplemen.
3) supplemen kalsium mestilah diambil untuk mencukupkan saranan pengambilan harian bukan dijadikan untuk menggantikan keperluan harian (kalsium sitrat lebih digalakkan).
4) Kajian ini memfokuskan risiko penyakit jantung, tetapi jangan lupa risiko pembentukan batu karang. Tidak seperti supplemen, kasium dari makanan kurang menyebabkan pembentukan batu karang.
jadi, manfaatkan makanan segar ciptaan Allah s.w.t berbanding supplemen kalsium buatan manusia. Kajian ini adalah peringatan bahawa benda baik yang berlebihan tidak semestinya baik untuk kita, termasuklah kalsium.
No comments:
Post a Comment